Apgar-test

Uit Babypedia

(Doorverwezen vanaf Apgar-score)
Ga naar: navigatie, zoeken

Inleiding

Direct na de geboorte van een kind wordt het door de verloskundige gecontroleerd aan de hand van de Apgar-test.

Omschrijving van de Apgar-test

Tijdens de Apgar-test wordt gekeken naar ademhaling, spierspanning, reflexen, huidskleur en hartslag van een pasgeboren baby. Deze test wordt drie keer uitgevoerd, namelijk een minuut, vijf minuten en tien minuten na de geboorte van een kind. De bijbehorende Apgar-score geeft aan wat de lichamelijke toestand van de baby is.

Geschiedenis van de Apgar-test

De Amerikaanse kinderarts Virginia Apgar ontwikkelde de naar haar vernoemde test in het jaar 1952. Hoewel daarna nog diverse methodes zijn ontwikkeld om pasgeborenen te testen en er sindsdien ook wel eens is getwijfeld aan het belang van de Apgar-score is de Apgar-test tot op heden in relatief moderne ziekenhuizen wereldwijd een veelgebruikt fenomeen.

Praktische toepassing van de Apgar-test

De Apgar-score wordt uitgedrukt in een getal tussen de 0 en de 10. Een Apgar-score van 0 tot en met 3 geeft een slechte lichamelijke toestand aan en de behoefte aan directe medische hulp; een Apgar-score van 4 tot 6 indiceert dat er in een aantal gevallen bepaalde handelingen moeten worden uitgevoerd om de conditie van het kind te verbeteren; en over het algemeen betekent een Apgar-score van 7 tot 10 dat gewone zuigelingenzorg volstaat.

Bij de Apgar-test wordt gekeken naar de volgende lichamelijke kenmerken:

  • ademhaling (score 0: er is geen waarneembare ademhaling of het kind ademt niet op eigen kracht / score 1: de ademhaling is zwak, langzaam of onregelmatig / score 2: de ademhaling is goed, het kind huilt of schreeuwt eventueel)
  • spierspanning / spiertonus (score 0: geen spierspanning, de baby voelt slap / score 1: de handjes bewegen enigszins / score 2: er is veel activiteit)
  • reflexen (score 0: de baby reageert niet op prikkels / score 1: de baby geeft een grimas / score 2: de baby geeft een krachtige schreeuw)
  • kleur van de huid (score 0: het kind oogt bleek of blauw / score 1: de lichaamskleur is roze, armpjes en beentjes zijn blauw / score 2: gehele kind is roze van kleur)
  • hartslag (score 0: geen waarneembare hartslag / score 1: hartslag is onder de 100 slagen per minuut / score 2: hartslag is boven de 100 slagen per minuut)

Bij ieder kenmerk wordt een score van 0, 1 of 2 punten gegeven. De Apgar-score is het totale aantal punten bij elkaar opgeteld.

Referenties

Baby's eerste jaar van 0-12 maanden - Arlene Eisenberg, Heidi Murkoff, Sandee Hathaway; elfde druk 2003, ISBN 9026925670

Butterfield, P.M., Advances in Pediatrics, Volume 59, Issue 1, 2012, Pages 1-7, "Foundations of Pediatrics: Virginia Apgar (1909–1974)".

Externe links

deverloskundige.nl

Auteurs

De eerste versie van dit artikel werd geschreven door en voor Stichting Babypedia.

Zoekwoorden

Neonaat, pasgeboren, score, test, reflex.

Speciale pagina's