Categorie:Voeding

Uit Babypedia

Ga naar: navigatie, zoeken
Voeding Babypedia.jpg

Voldoende goede, uitgebalanceerde voeding is belangrijk voor de gezondheid en de ontwikkeling van een kind.

In het eerste jaar haalt een kind zijn voedingsstoffen voornamelijk uit melk. Dit kan zijn in de vorm van borstvoeding (moedermelk) of kunstvoeding, verkregen uit koemelk of geitenmelk. In de loop van het eerste jaar kan men een kind laten wennen aan vast voedsel, wat zo rond de leeftijd van één jaar de belangrijkste bron van voedingsstoffen zou moeten zijn.

Tijdens de zwangerschap en gedurende de periode van borstvoeding heeft de voeding van de moeder een belangrijke invloed op de ontwikkeling en de gezondheid van het kind. Vegetarisch eten tijdens de zwangerschap moet daarom op een goede manier gebeuren.

De kwaliteit van voeding heeft op korte en lange termijn gevolgen voor de gezondheid van het lichaam. Sommige stoffen hebben een positief effect op de gezondheid, andere stoffen hebben een negatief effect. Het is belangrijk om gevarieerd te eten en te zorgen dat per dag alle benodigde voedingsstoffen worden genuttigd. Voedingssupplementen kunnen naast een gezonde en gevarieerde voeding worden gebruikt voor het binnenkrijgen van specifieke stoffen, zoals vitamines en anti-oxidanten. Over voeding bestaan daarbij veel fabels. Is het nu wel of niet gevaarlijk om kaneel te eten tijdens de zwangerschap?

Als je bewust en duurzaam wilt eten kun je letten op hoe voedsel wordt geproduceerd. Hoe beter de gebruikte grondstoffen zijn, hoe beter het eindproduct is. Daarbij kan worden gelet op wat de effecten van de productie zijn voor het milieu en voor dierenwelzijn.

Ook geldt dat hoe lekkerder het eten is, hoe meer plezier er wordt beleefd aan het opeten ervan. Soms helpt het om inspiratie van buitenaf op te doen en verschillende recepten uit te proberen.

Lees in deze categorie over:

  • Voeding in het eerste jaar: melk is de belangrijkste bron van voedingsstoffen in het eerste jaar
  • Voeding van de moeder: denk aan de effecten hiervan op de gezondheid van het kind
  • Gezond eten: het effect van onder andere vitamines en toxines in onze voedingsmiddelen op het lichaam
  • Verantwoord eten: duurzaam, milieuvriendelijk en diervriendelijk geproduceerd eten

Interne links

Veelgestelde vragen: Borstvoeding

Externe links

Voor meer informatie over wat baby's en kleine kinderen aan voedingsstoffen nodig hebben en voor gezonde recepten kan worden gekeken op de volgende websites:

www.anababa.nl

www.annemieke.net - Annemieke's Baby en Dreumes eetfestijn

borstvoeding.aardig.be - Moedermelkdesserts

www.foodwatch.nl - Foodwatch is dé voedselwaakhond van Nederland. Samen met consumenten zet Foodwatch zich in voor ieders recht op eerlijk, veilig en gezond voedsel

www.hoedoe.nl

www.keukenkikker.nl

www.kids-n-fun.nl

kokenvoormijndochter.nl

Ondercategorieën

Deze categorie bevat de volgende 2 ondercategorieën, van een totaal van 2.

Pagina’s in categorie "Voeding"

Deze categorie bevat de volgende 9 pagina’s, van in totaal 9.